De tar delningsekonomin till finansbranschen
Uber och Airbnb är redan jättar inom delningsekonomin.
Lendify vill förändra finansbranschen – och gör det möjligt för vanliga investerare att placera i ett tillgångsslag som tidigare varit förbehållet bankerna.
Delningsekonomin har tagit ett fast grepp om bilindustrin med aktörer som Uber och turistbranschen med Airbnb som har blivit en jättesuccé. Nästa stora bransch på framfart är finansbranschen i allmänhet och lånemarknaden i synnerhet. Peer to peer-lån väntas öka med 63 procent fram till 2025, enligt en uppskattning från PWC.
Där ligger Stockholmsbaserade Lendify i framkant på den svenska marknaden med sin digitala plattform som kopplar samman låntagare med investerare, kapar bort onödiga mellanhänder och gör det möjligt för vanliga investerare att placera i ett tillgångsslag som tidigare endast varit tillgängligt för bankerna.
Vill du veta mer om Lendify? Klicka här
Lendify ser sig som en utmanare till bankerna och vill ta fem procent av den nordiska blancolånemarknaden, motsvarande 20 miljarder kronor om fem år.
– Bankerna har inte satt konsumenterna och kunderna i fokus alla gånger. De har en stor dominans och vi vill utmana det oligopolet som finns och göra en modern, kundanpassad och transparent tjänst, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify.
Själva tillgångsslaget, att investera i lån, är alltså inte nytt. Men nu har vanliga investerare, tack vare Lendifys tekniska lösningar, möjlighet att använda sig av det. Och intresset är stort. Under förra året ökade antalet investerare med 500 procent.
Inom bilindustrin pratar man om hur många bilar man kommer kunna sälja när privatpersoner med hjälp av Uber kan köra taxi och enkelt hitta medresenärer med hjälp av appen i mobiltelefonen. En studie från leasingbolaget Carplus i Storbritannien visar att antalet bilägare kan minska med uppemot 40 procent när landets befolkning börjar dela bilar i allt större utsträckning. Enligt en amerikansk studie från konsultbolaget Accenture var nära 30 procent av amerikanerna redo att låta teknikjättar som Amazon, Apple och Google ta hand om deras pengar i stället för traditionella banker redan för några år sedan.
Läs mer här
Vad som händer med bankerna när delningsekonomin får fäste i finansbranschen återstår att se. I USA har flera stora banker redan förstått att de måste haka på tåget, och gått in antingen med partnerskap eller genom att skapa egna plattformar.
– I USA har det kommit in många fler stora aktörer som på något sätt har tagit över, och det var det nog ingen som förväntade sig, säger Robin Teigland, professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.
– Sett ur ett större perspektiv samhällsmässigt är det bra med aktörer som minskar beroendet av de systemkritiska bankerna och bidrar till att bankernas betydelse ändå minskar något, säger Erika Eliasson
Fakta: Det här är Lendify
* Lendify är ett Stockholmsbaserat bolag grundat 2014 som tillhandahåller en digital plattform där investerare och låntagare möts. Lendify sköter hela den administrativa processen från granskning av låneansökningar och upprättande av avtal mellan låntagare och investerare, till utbetalning av lån och administrering av betalningar. Lendify erbjuder endast låntagare med god kreditvärdighet att låna.
* Lendify har tillstånd från Finansinspektionen. Likvida medel som förs över till Lendify är helt separerade från Lendifys egna tillgångar. För det kapital som investerats i lån agerar Lendify endast som marknadsplats. Lendify omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Investerarna bär kreditrisken. Statistik från början av 2000 talet visar att historiskt sett har kreditförlusterna för blancolån till kreditvärdiga privatpersoner i genomsnitt varit cirka 1 procent.

Lendify utmanar storbankerna med digitala lån
Lendify Fintechbolaget har utvecklat en digitaliserad hantering av blancolån till privatpersoner